
Distanční výuka 8. – 12. 3. 2021
Milé děti, vážení rodiče,
Tento týden jsme měli ve školce mít velmi očekávanou a oblíbenou událost, kterou je pro všechny děti beze sporu karneval. Nešťastná situace s pandemií a vládní opatření nám to překazily a tak jsem pro vás na tento týden v rámci distanční výuky nachystala několik námětů, jak si karneval připomenout v prostředí našich domovů a případně si ho udělat v rodinném kruhu.
Vzhledem k tomu, že distanční výuka pro předškoláky je povinná, prosíme, založte dětem složku, do které nám budete zakládat práce ke zpětné vazbě a po znovuotevření MŠ přineste do MŠ.
- Jak vznikl masopust, dnes karneval.
MASOPUST
Masopust není přímo svátkem církevního roku, ale velmi těsně s ním souvisí. Je to krátké období před začátkem postní doby, v němž se lidé radují, veselí, pořádají zábavy, hostiny a maškarní průvody.
Jiné označení pro masopust je karneval – jedním z vysvětlení tohoto slova je latinský původ a znamená to něco jako „dát sbohem masu“, než začne půst. Slavení masopustu může mít různé podoby, jinak ho prožívají lidé na venkově a jinak ve městě.
- Jak takový masopust probíhal dříve? (A někde třeba ještě probíhá.)
Někdy se udává, že masopustní období trvalo již od slavnosti Tří králů (Zjevení Páně) do popeleční středy. Klasické masopustní období ale trvalo 3 dny před popeleční středou. Začínalo masopustní nedělí, kdy se rodina sešla k bohatému obědu. Poté se všichni chystali k muzice, kde se hlavně tancovalo, někdy až do rána. Také pondělí bývalo ve znamení tance, zábavy a veselí.
Vyvrcholením masopustního veselí bylo úterý. Na tento den si každý připravil nějakou masku do průvodu maškar, někde se i hrála divadelní představení. Lidé v maskách obcházeli jednotlivá stavení a prováděli různé taškařice. V žádném domě nechybělo malé pohoštění, dospělí často dostali i „něco pro zahřátí“, takže průvod byl stále veselejší. Mezi nejčastější masky patřili: medvěd (s medvědářem), kůň, kozel, kominík, bába s nůší a mnoho dalších.
Toto veselí všude končilo přesně o půlnoci. Ponocný zatroubil na roh a lidé byli vyzvání, aby se rozešli do svých domovů. Začala totiž popeleční středa a s ní přísný předvelikonoční půst.
Dnes se již asi na většině míst neslaví masopust v takovém rozsahu, jako tomu bylo dříve. Ale asi většina z nás se v této době zúčastní nějakého karnevalu nebo průvodu maškar.
- I vy si můžete doma zkusit s maminkou nebo babičkou vytvořit masopustní dobrotu a tou jsou smažené koblihy. Je to velká dobrota a určitě si u společného smažení užijete spoustu legrace.
A tady máte recept:
Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny.
Suroviny:
1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/
POSTUP:
Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.
Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.
Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.
K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.
Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)
Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny
Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu
Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.
Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.
Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.
Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně. Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.
- A ke karnevalovému veselí patří i písničky. Najděte si písničky ke společnému karnevalovému tančení na odkazu:
- Níže zasílám i pracovní listy. Na prvním si děti zopakují geometrické tvary. Pokud nemáte možnost si vytisknout, hledejte v domácnosti předměty, které mají tvar trojúhelníku, čtverce nebo kruhu. Děti mohou u tvarů určovat i barvy, seřadit tvary v pořadí jako je na obrázku apod.

- Druhý pracovní list na grafomotoriku. Stačí čistý papír a tužka a podle předlohy tvořit tzv. „klubíčka“ jako uvolňovací cvik pro zápěstí. Tuto práci připravit jako zpětnou vazbu k distanční výuce!!!

- Posledním úkolem bude výroba klauna z vlastní dlaně. Potřebujete pouze bílý papír, barvy a štětec a dětskou dlaň. Nechte dětem prostor, aby si svého klauna mohly vytvořit samy. Tuto práci připravit jako zpětnou vazbu k distanční výuce!!!

Přeji vám všem pevné zdraví a hodně zábavy při masopustním veselí.
S pozdravem Keilingová Vladislava